Biographie

Je suis né en Roumanie en 1937 à Bucharest.

En 1944, à l’âge de 7 ans, je chantais déjà la musique de jazz qu’on pouvait entendre sur les ondes de la radio Marocaine à Tanger. J’attendais toujours avec impatience l’émission Voice of America Jazz Hour. Le présentateur était Wills Conover. C’est pendant cette émission que j’ai entendu pour la première fois les géants de ce style de musique : Frank Sinatra, Tony Bennett, Ella Fitzgerald qui sont rapidement devenus mes préférés parmi les artistes américains. C’est alors que j’ai décidé, avec l’impetuosité d’un enfant, de devenir le plus grand chanteur de jazz en Roumanie! Malheureusement le 30 décembre 1947, le roi Michel I de Roumanie a été forcé d’abdiquer. Le nouveau gouvernement communiste, soutenu par les russes sous Stalin et donc alignés politico-culturellement avec eux, ont defendu le jazz, puisque c’était “une forme d’art representative de la décadence de l’ouest”. Nous avons résolu que toutes nos representations allaient se faire en cachette.

Născut in România in anul 1937 la București. Școala primară și elementară am facut-o la școala Floreasca iar liceul l-am făcut la Sf. Gheorghe pe Calea Victoriei. În 1947, am cunoscut la patinaj pe lacul Floreasca din capul străzii în parcul Jianu unde aveam casa noastră, pe William Bissel atașat la ambasada americană de la București. Era o personă foarte cumsecade și iubea copiii. A stat în România din 1947 pînă în 1951. În toată această perioadă, Securitatea Română a încercat să mă transforme în Mata Hari. Din păcate pentru iei n-am reușit. Eram deja un Jazz Man. În 1951 tot parcul Jianu a fost evacuat în 24 de ore cu armata pentru ca să se instaleze comitetul central al partidului comunist Român. Imaginați că am fost evacuați din propria noastră casă. Abuz tipic dictaturii comuniste.

În 1944 la virsta de 7 ani cîntam deja muzica de jazz pe care o ascultam la postul de radio din Tanger, Maroc in cadrul emisiunii music USA. Prezentator al emisiuni erea,Wilis Canover.Acolo am auzit pentru prima oar ape; Frank Sinatra,Tony Bennetsi Ella Fidgerald,care au devenit preferatii mei .In acel moment am hotarit sa devin cel mai mare cintaret de jazz din Rominia,dar la 31 Decembrie Regele mihai intii a abdcat ,fortat de Stalin ,comunistii au luat puterea si Jazzul a devenit prohibit ,deoarece venea din USA.Il faceam pe ascuns din cind in cind intre noi . In 1946 insa fratele meu cel mare Octavian m-a luat cu el la cel mai mare concurs de jazz ‘’ CUPA AGITOT ‘’unde au participat cele mai bune formatii de Jazz ale timpului , printre care ; Teodor Cosma, Edmond Deda, Sergiu Malagamba. Joe Raininger si alti . La sfirsitul concursuli , formatia condusa de Teodor Cosma a cistigat cupa.Acolo am ascultato si pe cintareata an vogue Toto Gruia Nicolau, care a emigrat in acelas an in USA . Numele de artist , Valeriu Nutescu  mi-a fost pus la virsta de 18 ani,de Teodor Cosma pe atunci dirijorul orchestrei casei de discuri ‘’ ELECTRECORD ‘’. Tot pe atunci l-am cunoscut si pe fiul sau Vladimir Cosma,mare compozitor si orchestrator care a scris muzica la numeroase filme de lung metraj ,printre care ‘’ Umbrelele din serburg ‘’ ( Capodopera cinematografica ).A facut deasemenea  multe orchestratii pentru Michael Legrand.  In 1954 am incercat impreuna cu excelentul pianist IANCI KEOROSII sa facem un concert de Jazz la care participa si AURA URZICEANU si PUICA IGIROSEANU dr pina la urma nu am reusit sa obtinem aprobarea organelor in drept.Din pacate am fost o perioada mult prea scurta prieten cu EUGEN CICEU un alt extraordinar pinist de Jazz. La numai putin de un an a fugit in Grmania unde a ajuns in scurt timp dirijorul clei mai mari case de discuri din Berlin. In 1957 am intrat la Teatrul de revista Constantin Tanase ,unde am avut placerea sa cint alaturi de marele dirijor si compozitor GELU SOLOMONESCU. Cu această ocazie am avut plăcerea să cunosc și să admir marea pleiadă de actori de revistă ca: PUIU CĂLINESCU, ION ANTONESCU CĂRĂBUȘI, ELENA BURMAZ, ZIZI ȘERBAN, DAN DEMETRESCU și bineînțeles marele maestru N. STROIE. Aș putea să zic că ucenicia artistică am facut-o acolo la teatrul Constantin Tănase, alături de regizorul de culise “Nea Țicu” și grupul de balet condus de maestrul SANDU FAYER. Revista 58 a fost una din cele mai reușite spectacole de care îmi amintesc cu plăcere, pusă în scenă de directorul teatrului și regizor bine cunsoscut NICOLAE DINESCU avînd ca asistent pe NICOLAE FRUNZETTI. A fost un extraordinar succes al teatrului Constantin Tănase. Vizavi la casa de bilete, veneau oameni să stea la coadă de pe la orele 11 seara pînă a doua zi dimineața, cînd începea vânzarea biletelor.

In 1963 m-am mutat la Teatrul de proza si revista ‘’BARBU DELAVRANCEA’’ unde am cintat alaturi de dirijorul si compozitorul MARCEL IONESCU. Acolo am devenit maestrul quatris, deoarece publicul nu ma lasa sa ies din scena fara sa cint 4 piese. In 1969 am intrat la televiziunea ROMINA ca regizor de studiou,apoi ca regizor de montaj, regizor de emisie si realizator de emisiuni muzicale. Marile emisiuni de varietati de simbata seara ,precum si CERBUL DE AUR de la BRASOV le-am facut alaturi de ALEXANDRU BOCANET si VALERIU LAZAROV. Deasemenea alaturi de redactorii care lucrau ca realizatorii la marile emisiuni de varietati de simbata seara; MARIN TRAIAN , DAN MIHAESCU si  GRIGORE POP  In 1982 am plecat in CANADA unde am cintat in diverse concerte de binefacere.

Asi mai avea multe sa va povestesc  dar nu mi-am propus sa scriu un roman , ci sa va dau numai citeva detali pentru a va forma o idee de tumultoasa mea viata artistica               Valeriu Nutescu , Laureat al festivalului de la CAPSEA , ( Locul de intilnire al multor artisti ).